GAv6 Logotip

aktuelno

Istraživanje

| Istraživanje | 

Video igre izazivaju depresiju

<< novosti

Objavljena: 26/04/11

Autor članka:

GAg

Istraživanje provedeno na 3.000 učenika pokazalo je porazne rezultate – videoigrice stvaraju tinejdžere koji su depresivni i razvijaju druge psihičke poremećaje.

Istraživanje je provedeno u Singapuru, a rezultati su štampani u američkm magazinu Pediatrics.

Pokazalo se da djeca koja su impulsivnija i neugodno im je u društvu drugih tinejdžera češće i više igraju videoigrice. U prosjeku su igrali 31 sat videoigrica sedmično. Nakon dvije godine ponovo su ih doktori posmatrali i otkrili da ih je većina razvila određeni oblik depresije, ali i drugih psihičkih poremećaja poput nervoze i fobija. Uz ovo, ovi su tinejdžeri imali slabije ocjene u školi te su se lošije slagali sa roditeljima od tinejdžera koji nisu tako puno igrali igrice.

Dr. Gentile koji je učestvovao u provedbi istraživanja smatra kako tinejdžeri koji već imaju određenih problema, kao što su impulsivnost, socijalna neosjetljivost i neprilagodljivost često igraju videoigrice i pretvaraju se u tzv. patološke igračke. Ali, upravo igrice pojačavaju te poremećaje, prije svge depresiju i izlolaciju te ih stvaraju još vidljivijima i prisutnijima.

Pokazalo se i da tinejdžeri koji su mnogo vremena igrali videoigrice, a zatim su to smanjili, patili su od slabijih oblika depresije i ostalih psihičkih poremećaja.

Dakle, smatraju doktori, treba limitirati sate za igranje videoigrica te uz njih svakako izlaziti van, baviti se fizičkom aktivnoću i družiti se sa prijateljima.

 

www.lifezona.com.ba

spacer

<< novosti

Objavljena: 26/04/11

Istraživanje
Overlay
platforma

općenito

Žanr

Proizvođač

Izdavač

Website

Datum izlaska

Vezane novosti
-
Vezani Downloadi
spacer

spacer
BihnetGaming Area